Kend dine tal

af Health Insurance Instantly juli 6, 2021

Man skulle tro, at sunde mennesker ville være lette at få øje på. Men nogle sundhedsproblemer er ikke lette at få øje på.

De fleste af os kender vores højde og vægt, og kan huske vores alder. Men hvis de blev spurgt om de tal, der virkelig betyder noget, kunne mange ikke svare.

Højt blodtryk, kolesterol og blodsukker kan være usynlige for øjet. Men vi bør ikke ignorere dem. For meget pres i dine arterier kan øge din risiko for slagtilfælde, og højt kolesterol kan øge risikoen for hjertesygdomme. Så det er vigtigt at få dine tal tjekket.

Med blot et par enkle tests kan du finde ud af, om du har brug for at foretage livsstilsændringer.

Under pres

Højt blodtryk eller hypertension har fået tilnavnet 'den stille dræber'. Mange mennesker ved ikke engang, at de har det.

Blodtrykket måles i to værdier. Den første del, (systolisk blodtryk), måles når blodet pumpes ud af dit hjerte, mens den anden del (diastolisk blodtryk) måles når dit hjerte slapper af mellem 2 slag. Et normalt blodtryk er 120/80 eller mindre, men jo lavere tal, jo bedre, så længe man ikke har symptomer. En aflæsning på 140/90 mm Hg eller derover angiver et forhøjet blodtryk og er forbundet med flere sundhedsrisici som hjertesygdomme, slagtilfælde og nyreskader.

Men det er ikke nødvendigvis dårligt. Når du ved, at du har forhøjet blodtryk, er det let at behandle. Din læge kan fortælle dig, hvis du har brug for medicin. Du kan også bekæmpe trykket selv, ved at spise mindre salt og tilføje mere frugt og grøntsager til din kost

Det gode, det dårlige og det grimme

Kolesterol er et fedtstof, der findes i blodet. Der er to typer. Det gode - high-density lipoprotein (HDL) kolesterol og det dårlige - low-density lipoprotein (LDL). For meget LDL kan øge din risiko for hjertesygdomme, især hvis dit HDL-niveau også er ret lavt.

Alle kan få lavet en kolesteroltest. Men det er især vigtigt, hvis du har en historik med højt kolesteroltal eller hjertesygdomme i din familie eller er overvægtig.

Det anbefales, at dit kolesterolniveau skal være mindre end 5 mmol / l. Selvom regeringens anbefalinger varierer fra land til land. Du kan også lave lidt hjemmearbejde ved at spise mindre fede fødevarer - især dem, der indeholder mættet fedt og transfedtsyrer. Og være mere aktiv.

Hold øje med dit BMI

Du tror sandsynligvis, at din vægt er ret tydelig. Men dit kropsmasseindeks (BMI) ser ikke kun på skalaerne, det afhænger også af din højde. Det er en vigtig sundhedsmonitor, da din vægt ikke fortæller hele historien.

Et BMI på 18,5 - 24,99 er ideelt. Er det mindre end 18,5, skal du muligvis tage på i vægt. Hvis dit BMI er mellem 25 og 29,99, er det en god ide at tabe sig. At spise sundt og være aktiv kan skubbe dit BMI tilbage i det ideelle interval. Meget overvægtige mennesker har et BMI på over 30 og bør tabe sig eller risikere alvorlige helbredsproblemer, som:

Hjertesygdomme

Nogle kræftformer, f.eks. tarm, nyre, livmoder og bryst

Type 2-diabetes

Dårlig fertilitet

Det er dog værd at huske, at der er mangler ved BMI som en foranstaltning. Hvis du har en atletisk bygning, kan dit BMI falde i en høj kategori, selv når du har en sund mængde kropsfedt. Dit BMI kan også undervurderes, når du bliver ældre, da mere af din kropsvægt vil være fedt, ikke muskler.

Det søde liv

At have for meget sukker i blodet kan beskadige dine blodkar. Et sundt fastende blodglukoseniveau er mindre end 6,1 mmol / l, og efter at have spist skal dette være mindre end 7,8 mmol / l.

Hvis højt blodsukker ikke holdes under kontrol, kan du udvikle type 2-diabetes og andre komplikationer såsom hjertesygdomme og nyre-, øje- og nervesystemproblemer.

Problemet er, at tegn og symptomer på forhøjet blodsukker er ret små og let forveksles med symptomer på andre tilstande. Nogle mennesker viser slet ingen symptomer. Så hvis du er bekymret, eller hvis du bare vil være sikker, kan en simpel blodprøve fra din læge klarlægge dette.

Nogle tegn på højt blodsukker er:

Øget tørst

Har ofte brug for at tisse, især om natten

Vægttab

Sløret syn

Træthed

 

Den sidste nedtælling

Det er let at gemme sig i din krops skygge. Men at holde sig på toppen af ​​din krops tal kan hjælpe dig med at undgå eventuelle sundhedsmæssige problemer i fremtiden.

 

Kilde: Cigna Global Health Blog