Myte vs fakta: Søvn

af Health Insurance Instantly juni 30, 2021

Hvis du lever et travlt liv, kan søvn være det sidste, du tænker på. Men vi ved, at mange mennesker søger efter de nyeste teknikker for at få hjælp til en bedre nats hvile.


Med det i tankerne er her seks sovefakta og søvnmyter, der kan hjælpe dig med at forbedre dine vaner.

Mangel på søvn kan påvirke din vægt

Faktum! Søvn ser ud til at påvirke en række faktorer, der kan påvirke din vægt. Nylige undersøgelser har vist, at personer, der manglede søvn (sov mindre end syv timer hver nat) havde en øget appetit og havde taget på i vægt. At sove mindre giver også større mulighed for at spise, og utilstrækkelig søvn har vist sig at svække kroppens brug af insulin, hvilket kan føre til udbrud af diabetes.

Jo ældre du er, jo mindre søvn har du brug for

Myte! Selvom søvnmønstre ændres, når vi bliver ældre, ændrer behovet for søvn sig generelt ikke. Ældre mennesker vågner måske oftere om natten og sover måske mindre om natten, men de har stadig brug for så meget søvn som yngre voksne. Dette kan betyde, at ældre voksne sover mere om dagen. Planlagte lure kan være en god strategi for at sikre nok søvn. Hvis du ved, at der er mange aktiviteter, der kommer senere på dagen, skal du sørge for at planlægge en lur på forhånd for at hjælpe dig med at få nok søvn!

Søvnløshed kan være et symptom på depression

Faktum! Ikke at være i stand til at sove eller at vågne meget tidligt om morgenen kan være et symptom på depression. Hvis du har haft problemer med at sove i flere uger, kan det være en god idé at tale med din læge om mulige årsager og behandlingsmuligheder der er til rådighed.

Du drømmer ikke hver nat

Myte! Selvom du måske ikke altid husker dine drømme, er det almindeligt kendt, at du drømmer hver nat. De fleste drømme sker under REM-søvnen, men det antages, at nogle drømme forekommer på andre tidspunkter af natten.

Din hjerne er inaktiv under søvn.

Myte! Under søvn er din hjerne meget aktiv og kontrollerer kropsfunktioner, såsom vejrtrækning, din puls og hormonproduktion. For ikke at nævne det at indarbejde minder og færdigheder, du har tilegnet dig i løbet af dagen.

En time før midnat er to værd efter

Myte! Der synes ikke at være nogen sandhed i dette gamle ordsprog. Det er vigtigt at få nok søvn, og for de fleste mennesker er dette omkring syv til otte timers søvn om natten. Imidlertid er nogle menneskers kropsure 'programmeret' til at sove på bestemte tidspunkter, og hvis dette ændres med bare en time, kan det påvirke den måde, de har det på.

 

Kilde: Cigna Global Health Blog