Få et tilbud

Overgangen ud af karantæne

af Health Insurance Instantly maj 27, 2021

Karantænens indvirkning på trivsel 

Oplevelsen af karantæne kan være skadelig for din mentale sundhed, herunder posttraumatiske stresssymptomer, forvirring og vrede. En undersøgelse i offentligheden i Kina, der så på den øjeblikkelige virkning af COVID-19-udbruddet, fandt at over halvdelen (53,8%) af respondenterne vurderede den psykologiske virkning som værende moderat eller svær.

transit from quarantine-1

Alligevel kræver det yderligere tilpasning at komme ud af en periode med lockdown hvilket i sig selv kan være stressende.

Angst for at komme ud af lockdown

Mens det kan være en lettelse, er det også helt normalt at være bekymret for ophævelsen af begrænsningerne. Du var nødt til at tilpasse dig en ny rutine under lockdown. Nu er der yderligere ændringer, som kan føles som mere ustabilitet. Det kan tage tid at tilpasse sig ændringer, som at være udendørs oftere og vænne sig til steder, der igen er travle og hvor der er et øget støjniveau. Kombineret med frygt for dig selv eller dine kære, der kan få COVID-19, er det forståeligt, at en lempelse af reglerne kan føles lidt utryg. 

Pendling

Efter uger, der hovedsagelig er brugt i dit hjem, er du pludselig tilbage på travle tog, eller andre transportformer som kan føles overvældende. Hvis du kan, skal du ændre de tidspunkter, du pendler for at reducere rejsen i myldretiden, så du kan øge den sociale afstand fra andre rejsende. At have noget at læse i eller bruge hovedtelefoner kan hjælpe dig med at zoome ud fra andre omkring dig i den offentlige transport.

At vende tilbage til arbejdet

Tilbagevenden til arbejdspladsen efter pandemien varsler, at livet er normalt igen, men det kan også være stressende. Hvis du vender tilbage til din arbejdsplads, skal du følge de anbefalede hygiejneforanstaltninger.

Pandemien er sandsynligvis det vigtigste samtaleemne på arbejdspladsen, men hvis dette får dig til at føle dig ængstelig, foreslå dine kollegaer at diskutere andre emner i stedet. 

Genåbning af skoler

Hvis dit barn skal vende tilbage til skolen, kan du have blandede følelser. Du kan være glad for, at de kan se deres venner igen og vende tilbage til den trygge struktur i skolelivet, men alligevel er du måske bekymret over den øgede risiko for, at de eller andre i din familie får virussen. Det kan være betryggende at vide, at en nylig undersøgelse viste, at transmissionshastigheden for COVID-19 var ekstremt lav, mindre end 1%, i skoler. Desuden viser statistikken, at i hele USA, England, Italien, Tyskland, Spanien, Frankrig og Sydkorea blev kun 0,117% af 0-19-åriges dødsfald over tre måneder i år tilskrevet COVID-19. Mens hvert barns død er en tragedie, tegner COVID-19 sig kun for en lille del af børns død. I sidste ende er din families velbefindende et personligt spørgsmål, men tal med dine kære og dit barns skole for at vælge en løsning, der fungerer bedst for din familie. 

Tilbagevenden til dagligdagen

Når lockdown er lempet, kan du udover at nyde de genvundne friheder, overveje hvilke vaner fra lockdown-perioden du gerne vil fortsætte med. Måske startede du et online træningskursus, læste mere eller nød havearbejde? Det kan være givende og endda betryggende at fortsætte med disse nye aktiviteter, når vi går ind i den næste fase, hvor vi skal leve med de coronarelaterede begrænsninger.

Overholdelse af nye begrænsninger

En anden reaktion er at finde det vanskeligt, når begrænsningerne er ophævet en smule og samtidig overholde de nye retningslinjer. Du kan føle dig utålmodig for at vende tilbage til livet, som det var før pandemien. Efter at have følt presset til at tilpasse sig kan det være fristende at give los, men disse handlinger kan være skadeligt for dit og/eller andres helbred, og du kan endda få en bøde.

At håndtere det ukendte

At leve med usikkerheden omkring risikoen for endnu et opsving i sygdomstilfælde og potentiel lockdown plus en usikker økonomisk situation er foruroligende og kan føre til følelser af angst. Hvis du føler dig overvældet, så prøv ikke at tænke for meget på de kommende måneder. Fokuser i stedet på, hvad du har planlagt i dag og i morgen. Følgende kan også hjælpe: 

  • Fokuser på hvad du kan kontrollere, og accepter det, du ikke kan. For eksempel kan du ikke kontrollere fremtidige stigninger i coronavirus, men du kan overholde de anbefalede hygiejneforanstaltninger for at begrænse smitte.
  • Hjælp dig selv med positive håndteringsstrategier såsom motion, eller brug tiden i naturen i stedet for at vende dig mod potentielt skadelige håndteringsstrategier såsom at drikke for meget alkohol.
  • Identificer dine stressfaktorer og lav tiltag til at begrænse dem. For eksempel kan løbende nyheder omkring coronavirus være alarmerende. Hør eller læs i stedet kun nyhederne et par gange om dagen, og lyt kun til pålidelige kilder.

 

Kilde: Cigna Global Health Blog