Tips til sund mad

En kombination af regelmæssig fysisk aktivitet og en fedtfattig afbalanceret kost er langt den bedste måde at opnå en sund vægt på. Dette mål er ikke så hårdt, som det måske lyder, og madlavning af sunde opskrifter behøver ikke at være svært eller tidskrævende. Her er nogle af de bedste tip til at hjælpe dig.

Mad der er godt

Prøv at holde dig til lette fødevarer med lavt fedtindhold og med lavt sukkerindhold, såsom fuldkornsbrød, morgenmadsprodukter, yoghurt og frugt.

Forsøg også at inkludere noget magert protein som fisk, fjerkræ, fedtfattige mejeriprodukter, æg, bønner og linser ved hvert måltid.

Disse små enkle ændringer kan have stor indflydelse på dit helbred nu og senere i livet.

 

Fødevarer du skal undgå

For at opretholde en sund vægt eller tabe sig, er det vigtigt at holde øje med mad med højt kalorieindhold. Især dem, der også indeholder meget skadelige mættede fedtstoffer.

Undgå for meget slik, desserter og sukkerholdige morgenmadsprodukter. Undgå også raffinerede kulhydrater som bagels, hvidt brød og hvid pasta som kan være kalorietætte og ikke tilfredsstiller dig længe.

 

Frugt og grøntsager

Det anbefales, at vi spiser 600 gram frugt og grønt om dagen. Men husk, at dette bare er minimum. Jo mere du spiser, jo bedre. Frugt og grønt skal udgøre omkring en tredjedel af, hvad du spiser om dagen.

Farverige frugter og grøntsager lyser ikke kun op på din tallerken, de er også gode kilder til vitaminer, mineraler, antioxidanter og fibre. Fordi forskellige frugter og grøntsager indeholder forskellige kombinationer af disse, er det en god idé at spise en variation af disse.

 

Top tip:

  • Tag et glas 100% frugtsaft sammen med din morgenmad.
  • Tilsæt blåbær, jordbær eller nogle rosiner til dine morgenmadsprodukter.
  • Fyld dine sandwich med skiver af tomat, salat eller agurk.

 

Fordele ved motion

Du har måske hørt det en million gange før, men at træne er den vigtigste måde at forbedre dit helbred på.

At være aktiv vil øge dit energiniveau og reducere din risiko for at udvikle hjertesygdomme, forhøjet blodtryk, diabetes og nogle kræftformer senere i livet. 

Prøv at lave 30 minutters moderat aktivitet fem dage om ugen. Gå til butikkerne, tag trappen, rengør huset og leg med børnene. Det tæller alt sammen.

 

Kilde: Cigna Global Health Blog